Presentació

anonell_small.jpg

Em dic Alfons Nonell i Canals i sóc llicènciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (2003) i doctor en Química Teòrica i Computacional per la Universitat Rovira i Virgili (2008). M’interessa tot allò que faci tirar endavant la ciència i a la vegada la faci més humana i posi els seus avenços al servei de la societat.

Durant poc més de dos anys he fet un postdoc al grup de Recerca en Quimiogenòmica (CGL), de l’Insitut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Actualment treballo en un projecte empresarial propi: Mind the Byte, destinat a donar suport científico-computacional als grups de recerca.

A banda d’aquest bloc, en tinc un parell més, “El meu dip“, de caire generalista i “Què hi diu el pare?“, on parlo de les vivències de ser pare novell.

Recerca

La tesi, titulada “Qm and qm/mm studies on organic and bioinorganic systems” (i que podeu trobar al repositori de Tesis Doctorals in Xarxa) se centrava en l’aplicació de mètodes de mecànica quàntica (QM) i mètodes híbrids mecànica quàntica/mecànica molecular (QM/MM) en l’estudi de problemes química i bioquímics reals. Així doncs, vaig estudiar l’efecte de la selenocisteïna en el centre actiu dels enzims Formiat Deshidrogenasa, l’estudi de la síntesi de 4-helicenequinones i 5-helicens i, finalment, a l’ús del grup funcional guanidini com a catal·litzador. La tesi la vaig realitzar sota la direcció del Prof. Feliu Maseras i el Dr. Jordi Villà i Freixa.

Posteriorment, durant el post-doctorat, em vaig centrar en el desenvolupament i aplicació d’eines informàtiques pel disseny de fàrmacs. Tenia els meus propis projectes i coordinava un workpackage d’un projecte europeu: CancerGRID.

Actualment, des de principis de 2011, aboco tots els meus esforços a Mind the Byte, un projecte empresarial propi.Mind the Byte és una empresa de recerca especialitzada en el desenvolupament i consultoria de serveis computacionals pel disseny de fàrmacs. Estem especialitzats en el desenvolupament de solucions cloud pel disseny de fàrmacs.

Informàtica

Perfil típic però inquet. Treballo amb Linux, desenvolupo amb Eclipse i “vi”, programo amb Python, deso les dades en mySQL/MongoDB i calculo al núvol. A banda d’això, també puc programar en PHP i alguna cosa en Perl, Python i Java.

A nivell ja més concret, desenvolupo les aplicacions web amb Django (alguna coseta també amb Flask), servidors API amb Tornado i, com a llibreries específiques de química: CDK i OpenBabel (a banda de les pròpies que desenvolupem a Mind the Byte).