La Marató de TV3. La filantropia catalana

lamaratoAra fa poc més d’un any, llegia a La Vanguardia (4 de novembre de 2007), un article d’opinió del professor Guinovart (director de l’Institut de Recerca Biomèdica) i de J. Comella (director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació) on parlaven del mecenatge en la recerca científica. En l’article, es queixen que aquí no tenim la figura del filantrop, com passa en les cultures anglosaxones. Aquí la gent i les empreses no donen diners per la recerca. Es patrocinen actes esportius, culturals,… però no la recerca científica.

A Estats Units, per exemple, un dels punts a favor d’una universitat és la quantitat de diners que es reben de fons privats (ja siguin persones a títol individual o empreses). La recerca necessita grans quantitats de diners (no sempre assumibles per les administracions públiques) i la filantropia els pot aportar i, a més a més, els aporta deslligats de burocràcia, són diners dels que es pot disposar (quan hi són) ràpidament, deslligats de convocatòries i terminis.

En l’article es posa, com a exemple de filantropia a la catalana, la Marató de TV3, enguany dedicada a les malalties mentals greus. La Marató aporta grans quantitats de diners (recollits quasi tots de les aportacions -donatius- privades) a la recerca d’un camp concret. En l’exercici anterior (juliol 2007-juny 2008) es van recollir un total de 8.540.829,09 d’euros dels quals, més de set milions provenen dels donatius.

D’aquests més de vuit milions, un 82.55% es destina de manera exclusiva a recerca, un 11.7% a difusió i sensibilització i, finalment, el 5.75% a les despeses de la pròpia fundació. A casa nostra, aportar 7.051.359,92 euros a la recerca no és una xifra gens despreciable.

Com comenta l’article, aquí no tenim grans fortunes (com seria un Bill Gates), però casos com el de La Marató que sap incentivar les donacions per situacions concretes (malalties que ens afecten o ens poden afectar de prop) són un exemple del molt que podria donar la societat del país si hi hagués una mica més de cultura del mecenatge científic.

3 thoughts on “La Marató de TV3. La filantropia catalana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>